Apples Iphone 16 – en inkrementell uppgradering med AI-stöd

,

Tim Cook tar plats i Apple Park och avtäcker fyra telefoner med hårdvara nog för att driva företagets kommande AI-funktioner, med ännu oklar tillgänglighet i Sverige. Dessförinnan kommer nya smartklockor och hörlurar.

När sommar möter höst går ett av teknikvärldens största evenemang av stapeln, nämligen Apples återkommande septemberevenemang. September 2024 är inget undantag och som traditionen bjuder skiner strålkastarljuset på nya Iphone-modeller. I år handlar det om Iphone 16 som släpps i fyra utföranden – precis som förra året. Det rör sig om de större modellerna Iphone 16 Pro Max och 16 Plus, samt aningen mindre Iphone 16, med och utan Pro-ändelse.

Med förra årets Iphone 15-familj bjöds först och främst övergång från proprietära Lightning-kontakten till USB Type-C. I samma veva passade Apple på att uppdatera designen med pillerformade ”Dynamic Island” i toppen av telefonernas skärmar, medan insidans nya systemkrets A17 Pro betonade energieffektivitet, debut på noden 3 nanometer och sällskap av extra grafikprestanda.

När Apple nu lyfter skynket av fyra nya telefoner – och de splitternya systemkretsarna med namnen A18 Pro och A18 – är det på sätt och vis den hårdvarufokuserade uppföljaren på försommarens konferens WWDC. Då slog storföretaget följe med omvärldens fokus på artificiell intelligens, men i klassisk Apple-anda sker det på eget sätt. Namnet Apple Intelligence är en del. Mer centralt är fokus på lokala beräkningar och utfästelser om användarnas integritet, som de dedikerade Neural Engine-delarna hos A18-kretsarna lägger mycket krut på. Detta flankeras av en uppgradering till 8 GB och snabbare primärminne för de nya produkterna.

Specifikationer för Iphone 16

WP Data Tables

Sidoknappar och kamerareglage

Med förra generationens Pro-märkta telefoner skrotade Apple den mute-knapp som följt med Iphone sedan den allra första modellen, en funktion som ersattes med Action Button. Det är kort och gott en knapp vars funktion kan väljas av användare, något som går i linje med de ökade användaranpassningar som operativsystemet IOS successivt uppdaterats med de senaste åren. Denna sidoknapp kommer nu även till de två enklare telefonerna.

Framsidorna av Iphone-modellerna ser några nyheter, men oförändrat är att Pro-modellerna kör vidare med OLED-skärmar med 120 Hz uppdateringsfrekvens, medan syskonen stannar vid hälften. Storleksmässigt är dessa 6,1 alternativt 6,7 tum, med ljusstyrka upp till 2 000 nits vid utomhusbruk. Iphone 16 Pro-duon växer till 6,3 respektive 6,9 tum. Baksidan bjuder däremot på en ny placering av de dubbla kamerorna, som nu är placerade vertikalt istället för diagonalt. En praktisk följd är stöd för foton med djupdata, något som gagnar skaran som tömt plånboken för att få tag i ett Apple Vision Pro.

Utöver denna omstöpta design uteblir några större förändringar, åtminstone vad gäller själva kamerahårdvaran. Två fysiska linser och sensorer, på 12 respektive 48 megapixlar kvarstår hos de Pro-lösa varianterna. Genom att skära ut 12 megapixlar i mitten av den senare menar Apple att användare kan åtnjuta telefoto med två gångers förstoring, en dubbel funktion som döps till Fusion Camera. Kameran som är fysiskt begränsad till 12 megapixlar har kort närgräns, som ska fungera till makrofotografering. Hos Iphone 16 Pro-varianterna finns en tredje kamera med 12 megapixlar och 5x optisk zoom, medan ultravidvinkel har 48 megapixlar.

Mer banbrytande är den nya Camera Control-knappen som dyker upp på de fyra telefonernas högra långsidor. Knappen har stöd för olika hårda knapptryck samt svepgester, som kan användas för att snabbt öppna kameran och justera kamerainställningar. Apple betonar dock att det framförallt är en genväg till de kamerabaserade AI-funktioner som telefonerna framöver kan klara av, men för användare inom EU är det oklart när dessa dyker upp.

En snabbkurs i Apple Intelligence

Tidigare under sommaren drog Apple skynket av Apple Intelligence, en plattform från vilken samtliga nya generationer operativsystem till Mac, Iphone och Ipad bygger på. Som namnet avslöjar är det i mångt och mycket Apples stora kliv in i artificiell intelligens för konsumentsfären.

Att nyheten är avslöjad sedan tidigare innebär däremot inte att Apple snålar med AI-strösslet. Med integration av bland annat språkmodellen Chat GPT, mer specifikt version GPT-4O, lovar Apple att blåsa nytt liv i röstassistenten Siri. Därtill utlovas möjlighet till effektivitet utan dess like, när Siri får sällskap av allt från smartare mailkorg, stavningskontroll och kamerafunktioner till emoji-skapande där endast fantasin sätter gränserna. 

För att palla trycket både prestanda- och säkerhetsmässigt sker beräkningar både lokalt på enheten och med inlånade molnmuskler, hemmahörande i Apples egna datacenter. Det förstnämnda ska behålla känslig data på enheten, något Apple återupprepar och ännu en gång trycker lite extra på som viktigt för att trygga integriteten.

De nya AI-funktionerna är en gratis uppdatering och lovades bli tillgängliga för alla “med en kompatibel enhet”. Däribland gäller krav på 8 GB primärminne. Där blir Iphone 16-familjen föga förvånande bland de första ut, både basmodellerna och de Pro-märkta. Ett komplett stöd direkt vid lansering är det inte tal om – särskilt inte i Sverige. 

En första beta rullar ut om en månad för den som väljer engelska som språk. Officiell version väntar till årsskiftet, men ser till en början ut att begränsas till endast ett fåtal språk. Många av de funktioner och bekvämligheter Apple riktar strålkastaren mot faller inledningsvis platt, särskilt eftersom stödet för användare inom EU för närvarande uteblir.

Specifikationer för Iphone 16 Pro

WP Data Tables

Snabb USB, mer batteritid och vass ljudupptagning särskiljer Pro

I och med att Apple väljer att skippa upplägget där de enklare Iphone-modellerna bestyckas med en äldre och markant långsammare systemkrets är skillnaderna mindre än vanligt, men företaget lägger stor vikt vid det som ändå är olika. Utöver nämnda kameraskillnader är de sex processorkärnorna hos A18 Pro-systemkretsen något snabbare än A18 och detsamma gäller grafikdelen.

Energieffektiviteten och ett större batteri ska därtill ge telefonerna den längsta batteritiden ställt mot tidigare Iphone. Detta specificeras till 27 respektive 22 timmars videouppspelning på Iphone 16 och 16 Plus, som skruvas till till 33 respektive 27 hos Iphone 16 Pro Max och 16 Pro. Specifik batterikapacitet nämns inte. Däremot står klart att relativt blygsam effekt för laddning fortsatt gäller, med upp till 30 watt trådlöst och trådbundet.

Föga förvånande håller kvartetten kvar i USB Type-C, i enlighet med EU-lagkravet. Består gör även valet att endast begåva Pro-modellerna med kvickare överföringshastigheter. Den enklare halvan av familjen ser därmed ut att ännu en gång det betydligt mer snikna protokollet USB 2.0, som med dagens mått mätt som högst levererar hastigheter i kategorin snigeltakt.

Avslutningsvis utmärker sig Iphone 16 Pro med fler funktioner som kan uppskattas av de som fotar eller filmar en hel del. En uppsättning med fyra mikrofoner för kristallklart ljud ackompanjeras av stöd för 4K UHD-filmande i välflytande 120 bilder per sekund. I likhet med föregående Pro-generation är det möjligt att spara materialet till en extern SSD-enhet, även om intern lagring om maximala 1 TB är tillräckligt för en hel del slow-motion-film. Det tilltagna lagringsalternativet kostar 6 000 kronor extra över lägstanivån 256 GB hos Iphone 16 Pro Max, eller 5 500 riksdaler mer än 128 GB som är starten för Iphone 16 Pro.

Priser och tillgänglighet

Från och med fredag nästa vecka, den 20 september, blir bolagets nya telefoner tillgängliga, med priser som inte sticker iväg ställt mot föregående lansering. För den som inte är intresserad av AI-funktionaliteten – när den nu kommer – finns därtill fem äldre modeller att välja mellan: Iphone 15 och 14 i ordinarie- och Plus-utförande, samt åldrande Iphone SE. Iphone 16 och Iphone 16 Plus har instegspris om 11 495 respektive 12 995 kronor, medan Pro och Pro Max startar på 14 495 och 17 495 kronor.

Airpods-familjen delas i fyra nivåer

Apples omåttligt populära Airpods-familj såg dagens ljus i samband med att företaget ”uppfann” avsaknaden av hörlursuttag med Iphone 7. De äldre modellerna stryks nu ur företagets produktportfölj och ersätts av Airpods 4 med ny design och två utföranden: Med och utan aktiv brusreducering. Under presentationen lyfts fram att tusentals inskannade öron ligger till grund för den datadrivna designen, som påstås vara de bäst sittande och mest välljudande Airpods-lurarna. Detta sällskapas av förbättrade mikrofoner och ett nätt laddningsetui, som räcker till 30 timmars lyssnande.

Vidare belyser Apple att användare kan styra röstassistenten Siri med enkla gester, genom att nicka och skaka på huvudet. Punkter som aktiv brusreducering och transparency mode för att släppa in omvärlden genom hörlurarnas barriär känns igen från Airpods Pro. Sistnämnda är fortsatt exklusiva med tätslutande öronkuddar av silikon, som garanterar god passform och stänger ute oönskat oväsen.

När just Airpods Pro får en stund i rampljuset fokuserar företaget endast på hörselhälsa. Dels nämns funktioner för att hjälpa användare att undvika överdriven exponering för höga ljud, dels funktioner för att underlätta för de med hörselnedsättning. Inom en snar framtid utlovas också ett hörseltest, som inväntar tummen upp från medicinska instanser.

Sist och minst avtäcks en uppdaterad variant av företagets mest påkostade hörlurar, Airpods Max. De har lämnats utan kärlek sedan avtäckandet för nära fyra år sedan. Kärleken uteblir även den här gången och uppdateringarna sammanfattas till nya färger och laddning via USB Type-C.

Airpods-uppställningens fyra kandidater finns tillgängliga att förbeställa från och med idag, med tillgänglighet från och med fredag den 20 september. Prismässigt gäller 1 795 kronor för Airpods 4, där alternativet med brusreducering går loss på 2 395 kronor. Airpods Pro 2 landar på 3 195 kronor och saftiga 6 995 kronor är priset för Airpods Max.

Tunt och lätt är ledorden för Apple Watch

Den smarta klockfamiljen når tvåsiffrigt med Watch 10, som likt Iphone 16-familjen kommer med relativt små ändringar. Apple slår på stora trumman för att modellen har lägre vikt, lägre profil och större skärm än föregående generationer, men företaget jämför helst med modeller som är lite äldre. Ställt mot fjolårets Series 9 är de procentuella skillnaderna märkbara, men inte världsomvälvande. Storlekarna 45 och 41 millimeter växer till 46 och 42, medan 1 millimeter försvinner från tjockleken, som kommer under 10 millimeter. De nya matchvikterna på 29,3–41 gram, beroende på storlek och material, är 10–25 procent lägre.

Med hjälp av skohorn lyckas Apple även i detta segment klämma in några meningar på temat AI, närmare bestämt brusreducering vid samtal och identifiering samt direktöversättning av språk. Fyra NPU-kärnor i S10-systemkretsen svarar för detta. För den som vill dela musik och samtal med omvärlden betonar företaget att högtalaren får sig ett lyft och duger när Airpods inte finns till hands. En aningen mer användbar uppdatering kallas wide-angle OLED display, som helt enkelt innebär att klockans skärm får bättre betraktningsvinklar.

Som en klocka med siktet på aktivitet och hälsa tillkommer funktioner på båda fronter: Sensor för vattentemperatur och djupsensor för den som ägnar sig åt vattenaktiviteter, och ett läge för att känna igen sömnapné.

Batteritiden specificeras till 18 timmar, men Apple tröstar med att den åtminstone laddar snabbare än sina föregångare. För längre batteritid hänvisas till Apple Watch Ultra, som nu släpps i nytt utförande. Namnet sällskapas av siffran ”2” och det är en av de största nyheterna. Ett svart utförande och klockarmband i matchande stilar kvalar in på samma nivå. Kvar från tidigare finns batteritid på upp till tre dygn, ljusstark skärm och ett tåligt yttre.

Klockorna följer samma upplägg som övriga nyheter, med förbokning från och med idag. Leverans sker den 20 september. Apple Watch Ultra 2 har ett startpris på 10 995 kronor, medan Series 10 med aluminiumchassi kostar 5 495 kronor med GPS-stöd. Titan-utförandet har både GPS och SIM-kort som standard, och en betydligt mer svårsmält prislapp blott 1 500 kronor under Apple Watch Ultra-syskonet.

Tags: